dimecres, 28 de març del 2012

4a. CAMINADA PELS VOLTANTS DE RODA

Santa Magdalena.

L'ermita de Santa Magdalena de Conangle està situada dins la finca privada de Salou. L'església original, d'origen romànic -construïda entorn el 1231- forma un magnífic conjunt arquitectònic amb les capelles laterals, el campanar i el claustre.
El seu actual molt bon estat de conservació, afegit a la bellesa de l'indret i de la pròpia construcció, així com de les bones vistes de la Plana de Vic, Les Guilleries i el Collsacabra, propicia que sigui un lloc escollit per celebrar-hi casaments.
El lloc de Conangle, així com el monestir de Casserres, va associat a tota mena de personatges: bandolers (sembla ser que els boscos de Santa Magdalena foren refugi del bandoler Perot Rocaguinarda amb una partida de 200 homes el 1610), dimonis, bruixes i bruixots, i altres criatures màgiques i misterioses. Si ho diuen els que en saben, ens ho haurem de creure, oi?
La veu popular explica també que, mentre en altres indrets esperaven que les cigonyes els portessin les criatures de Paris, els rodencs -amb menys paciència, segurament- es refiaven més del Pou de Santa Magdalena per aconseguir el mateix propòsit. És ben cert que darrera l'ermita hi ha un pou. El Pou de Santa Magdalena, és clar! I és de les profunditats d'aquest pou d'on treien les criatures. Diu que va dir que deien que els nens eren a dormir dins del pou i quan la canalla mirava cap avall veien els ullets dels nens que des de dins del pou els miraven. Quan veien això és que havia arribat el temps de sortir i llavors la llevadora en treia les criatures. Sí, del pou; és clar: París era tan lluny.
I ja posats a recordar llegendes, hom diu que hi havia qui deia que algú havia dit que al santcrist que hi ha dins de l'ermita li creixien les ungles! I era feina de l'ermità tallar-les-hi. Es veu que a més de ser molt apropiat per a les dones prenyades -el santcrist, volem dir, no l'ermità!- el treien quan convenia que plogués.
I tal dia com avui farà un any! En fi, aquest compendi de llengendes també forma part del nostre ric patrimoni cultural i és feina de tots no només preservar-lo sinó fer-lo conèixer... especialment, a les criatures nascudes al pou de Santa Magdalena! 

Hi serem el 22 d'abril.
Us hi esperem!